Birocrația și dobânda prea mică îi sperie pe bancheri

Doar 0,85% dintre solicitările de credite prin programul MM Invest au pfost aprobate, până acum . Justificările băncilor: birocraţia  şi volumul mare de dosare  primit într-un orizont de timp foarte scurt.

În plus, un credit IMM cu dobândă medie de 4,3% dat prin IMM Invest este o sursă de câştig mult prea mică pentrui instituţiile de credit, care dau acest tip de împrumuturi la un minimum de 6% pe an.

La aproximativ două luni de la demararea programului IMM Invest, doar 0,85% din cererile de creditare au fost aprobate de bănci şi transmise către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru acordarea garanţiilor în numele şi în contul statului.

Există bănci la care rata de aprobare a creditelor din platforma IMM Invest se limitează la două dosare.

Campioană la aprobarea acestor credite pare a fi în acest moment Banca Transilvania care a trimis către FNGCIMM peste 100 de credite aprobate şi speră, aşa cum declară vicepreşedintele băncii pe relaţia cu IMM, Tiberiu Moisă, să ajungă la 100 – 150 de credite pe zi chiar de săptămâna aceasta şi în curând la 200 de dosare pe zi. A doua printre cele care au aprobat cele mai multe credite este Raiffeisen Bank, cu 20 de credite aprobate.

Dacă ne gândim că numai Banca Transilvania a primit 22.000 de cereri de creditare pe IMM Invest, ne dăm seama că volumul de muncă pentru analiza acestor dosare este unul foarte mare.

De fapt, aşa cum sublinia la sfârşitul săptămânii trecute Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), sistemul bancar a primit în ultimele două săptămâni un volum de cereri de creditare echivalent cu cel pe care sistemul bancar îl primeşte în mod normal în şase luni.

Logic, să procesezi în două săptămâni cererea de creditare din 6 luni este puţin mai greu decât să creşti precum Făt Frumos într-o lună cât alţii într-un an.

Sursa : Economica