Toate imperiile au cicluri istorice care culminează cu o perioadă de prosperitate şi pace, dar care treptat se transformă în declin, generând revoluţii şi războaie, urmate de o nouă ordine mondială, explică antreprenorul şi filantropul Raymond Dalio, analizând situaţiile Statelor Unite şi Chinei.

“În capitolul 1 (“Imaginea generală într-o prezentare scurtă”), am analizat arhetipurile ascensiunii şi declinului imperiilor şi monedelor acestora, precum şi diversele tipuri de putere pe care le-au câştigat şi le-au pierdut

În Capitolul 2 (“Marele ciclu al banilor, creditelor, datoriilor şi activităţilor economice”) şi în anexa sa (“Schimbarea valorii banilor”), am examinat ciclurile monetare, ale creditelor şi datoriilor.

În acest capitol, voi analiza ascensiunea şi declinul imperiilor olandez, britanic şi american, ale monedelor acestora şi voi ajunge la ascensiunea imperiului chinez”, afirmă miliardarul american Raymond Dalio, antreprenor specializat în fonduri de investiţii şi filantrop, în articolul intitulat “Ordinea mondială aflată în schimbare: marile cicluri din ultimii 500 de ani”.

“Deşi evoluţia imperiilor şi a monedelor este o poveste continuă, care a început înainte de istoria înregistrată, în acest capitol voi începe analiza din anul 1600. Obiectivul meu este să stabilesc unde suntem acum din perspectivă istorică şi să aducem datele la zi.

Voi începe prin a examina foarte pe scurt cum arată aceste Mari Cicluri şi apoi să fotografiez ultimii 500 de ani pentru a arăta specificităţile acestor Mari Cicluri, înainte de a examina mai îndeaproape declinurile imperiilor olandez şi britanic şi ale monedelor lor.

Apoi, voi arăta cum s-a produs declinul imperiului britanic şi al lirei, transformându-se în ascensiunea imperiului american şi a dolarului, observând şi emergenţa imperiului chinez şi a yuanului.

Aceste lucruri ne vor aduce în prezent şi ne vor pregăti de ceea ce urmează să se întâmple”, subliniază Raymond Dalio.

Marele ciclu de viaţă al unui imperiu

La fel cum există un ciclu de viaţă al omului care de obicei durează aproximativ 80 de ani (mai mult ori mai puţin) şi niciunul nu este exact identic dar majoritatea sunt similare, există un ciclu de viaţă analog al imperiului, care prezintă specificităţi ale unui model.

Ciclul de viaţă al unui imperiu, început prin ascensiune şi încheiat prin declin, se înscrie în configuraţia ordinii mondiale.

Pe scurt, etapele sunt, conform unui grafic în formă de clopot: o curbă în ascensiune cu etapele noua ordine mondială, pace, prosperitate şi creşterea datoriei productive, datorii fără acoperire în active şi discrepanţe majore ale avuţiei, urmate de vârful curbei prosperităţii şi începerea declinului, prin etapele incapacităţii de plată a datoriilor şi scădere economică, tipărire de bani şi noi credite, revoluţii şi războaie, restructurări ale datoriilor suverane şi modificări politice, o nouă ordine mondială.

“Pe scurt, după crearea unui nou set de reguli şi instituirea unei noi ordini mondiale, există de obicei o perioadă paşnică şi prosperă.

Pe măsură ce oamenii se obişnuiesc cu asta, mizează tot mai mult pe continuitatea prosperităţii şi se împrumută din ce în ce mai mult pentru menţinerea acestei situaţii, ceea ce duce la ajungerea în starea datoriilor neacoperite.

Pe măsură ce creşte prosperitatea, cresc şi diferenţele de avuţie.

La un moment dat, datoriile neacoperite explodează, ceea ce duce la tipărirea de bani, credite suplimentare şi din ce în ce mai multe conflicte interne, ceea ce duce la o revoluţie pentru redistribuirea avuţiei, care se poate face în mod paşnic ori prin violenţă.

Citește mai mult…